Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΤΗΝΟΣ
ΤΗΝΟΣ

ΤΗΝΟΣ

Έκταση νησιού 197 km2 Μήκος ακτών νησιού 114 km

Η «Υδρούσσα» και «Οφιούσσα» Τήνος των αρχαίων είναι το νησί των ισχυρών βοριάδων. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με έκταση 197 04 τ.χμ. μετά την Άνδρο και τη Νάξο και πληθυσμό 8.574 κατοίκους. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Διοικητικά οργανώνεται σε δύο Δήμους μία Κοινότητα και  αποτελεί έδρα του ομώνυμου επαρχείου με πρωτεύουσα την Τήνο (Χώρα).
Νησί άγονο και ορεινό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Τσικνιάς με υψόμετρο 713 μ. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού με τις ξερολιθιές που συγκρατούν τη λιγοστή γη και πλούσια σε γεωλογικούς σχηματισμούς φύση (Βωλάξ).
Κυριότερα παραγόμενα προϊόντα είναι λαχανοκομικά οπωροκηπευτικά πατάτες γαλακτοκομικά (γραβιέρα) καθώς και το θυμαρίσιο μέλι.

Στο νότιο τμήμα επιβάλλεται το Ξώμπουργο εντυπωσιακός βράχος όπου ιδρύθηκε η αρχαία Τήνος και αργότερα το απόρθητο κάστρο των Βενετών. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Τήνου (περιστερώνες) συνδυάζεται με την παράδοση του αρχοντικού Πύργου στη μαρμαρογλυφία όπου σήμερα λειτουργεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών. Η Τήνος είναι πατρίδα σπουδαίων γλυπτών (Γ. Χαλεπάς Λ. Σώχος Δ. Φιλιππότης) και ζωγράφων (Νικηφ. Λύτρας Ν. Γύζης Γ. Γαΐτης).

Η Τήνος αποτέλεσε πανελλήνιο ιερό προσκύνημα κατά την αρχαιότητα με το ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης και στα νεότερα χρόνια με την Παναγία Μεγαλόχαρη που συνδέθηκε με  την πρόσφατη ιστορική μνήμη (βομβαρδισμός της «΄Ελλης»). Στο νησί υπάρχει ισχυρό καθολικό στοιχείο κατάλοιπο της μακράς Ενετοκρατίας (500 χρόνια) στο νησί. Μνημεία όπως η Μονή Κεχροβουνίου το Κάστρο τα μοναδικά χωριά της (τα περισσότερα παραδοσιακοί οικισμοί) και τα Μουσεία της (Αρχαιολογικό Χαλεπά Τηνίων Καλλιτεχνών) συνθέτουν ένα πανόραμα της ιστορίας του νησιού. Ο τουρισμός αποτελείται κυρίως από Έλληνες προσκυνητές αλλά το νησί είναι πλέον αγαπημένος τόπος διακοπών και αρκετών ξένων επισκεπτών.

Το νησί διαθέτει καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά τη Ραφήνα και νησιά των Κυκλάδων.