Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΣΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ

ΣΥΡΟΣ

Έκταση νησιού 84 km2 Μήκος ακτών νησιού 84 km

Η Σύρος στο κέντρο του κυκλαδικού συγκροτήματος έχει έκταση 84 06 τ.χμ. και πληθυσμό 19.872 κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος (11.938 κάτοικοι) είναι συγκεντρωμένο στην Ερμούπολη την πρωτεύουσα του νησιού. Αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Νοτίου Αιγαίου αφού είναι η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου   του Εφετείου Αιγαίου καθώς και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Στην πόλη λειτουργεί ένα τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Σύρος είναι σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού. Στην Πρωτοκυκλαδική Εποχή (3η χιλιετία π.Χ.) ανήκει ο τειχισμένος οικισμός στο Καστρί και τα πλούσια νεκροταφεία στην κοντινή Χαλανδριανή. Τον 7ο αι. π.Χ στη θέση της σημερινής πρωτεύουσας ιδρύθηκε η αρχαία πόλη της Σύρου. Η δεύτερη αρχαία πόλη του νησιού ταυτίζεται με τον σημερινό Γαλησσά. Στους αιώνες που θα ακολουθήσουν η Σύρος αντιμετωπίζει πολυάριθμες πειρατικές επιδρομές και γι’αυτό τον 8ο αιώνα ιδρύεται η Άνω Σύρα ένας οικισμός-κάστρο που διατηρεί την φυσιογνωμία του ως σήμερα. Η Άνω Σύρος είναι ένας από τους ιστορικότερους Δήμους της Ελλάδας με σημαντική αρχιτεκτονική κυκλαδικού χαρακτήρα.

Μετά την καταστροφή της Χίου (1822) Χιώτες Ψαριανοί Σμυρναίοι Κρητικοί και Κάσιοι ίδρυσαν την Ερμούπολη στο φυσικό λιμάνι του νησιού συνεχίζοντας την εμπορική δραστηριότητα των καθολικών που έως τότε αποτελούσαν την πλειοψηφία του νησιού. Η νέα πόλη με σύμβολο τον Λόγιο και Κερδώο Ερμή ακμάζει ως το σημαντικότερο λιμάνι του Αιγαίου και βαθμιαία παίρνει την μνημειακή όψη του νεοκλασικού αστικού κέντρου με αρχοντικά (συνοικία Βαπόρια) εκκλησίες θέατρο και άλλα δημόσια κτίρια. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους η Σύρος αναδεικνύεται σε διεθνές κέντρο βιομηχανίας και εμπορίου με οικονομικές συναλλαγές στη Μεσόγειο την Ανατολή και την Δύση.

Η Σύρος αν και χωρίς τα αλλοτινά πρωτεία στους ναυτικούς και εμπορικούς δρόμους παραμένει το ζωτικό κέντρο των Κυκλάδων. Με άξονα της οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας τα ναυπηγεία (Νεώριο) την αγροτική (κυρίως χάρη στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού θερμοκηπίων) και κτηνοτροφική παραγωγή (κυρίως από τα ονομαστά τυριά της) το νησί συνδυάζει τη βιομηχανική και αστική παράδοση με τον σύγχρονο ποιοτικό τουρισμό.
Στη Σύρο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το Βιομηχανικό μουσείο τα χωριά της υπαίθρου (Γαλησσάς Φοίνικας Ποσειδωνία Βάρη Κίνι) και οι οργανωμένες παραλίες (Μέγας Γυαλός Αγκαθωπές κ.ά).

Έχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα και ακτοπλοϊκή σύνδεση με πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων και τον Πειραιά.