Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

Έκταση νησιού km2 Μήκος ακτών νησιού km

Νότια της Νάξου και βορειοανατολικά της Ηρακλειάς στο μέσον των Μικρών Κυκλάδων βρίσκεται η Σχοινούσα. Έχει έκταση 8 14 τ.χμ. και πληθυσμό 206 κατοίκους που κατανέμεται σε δύο οικισμούς. Διοικητικά συγκροτείται σε μία Κοινότητα και υπάγεται στο Επαρχείο Νάξου. Χαρακτηρίζεται για το ήπιο τοπίο της τους χαμηλούς λόφους και τις όμορφες αμμουδερές ακτές της. Το λιμάνι της (Μερσίνι) είναι βαθύς φυσικά προστατευμένος κόλπος. Η Χώρα (Παναγιά) βρίσκεται στη μέση του νησιού και δεύτερος οικισμός είναι η Μεσαριά.

Το νησί κατοικήθηκε ήδη κατά την πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.). Το Κάστρο των ύστερων κλασικών χρόνων συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αρχαίες και βυζαντινές αρχαιότητες έχουν εντοπιστεί στην παραλία Τσιγκούρι. Το νησί δοκιμάστηκε πολύ από πειρατικές επιδρομές και ερημώθηκε στα νεότερα χρόνια. Οι τελευταίοι κάτοικοί του κατάγονται από την Αμοργό και εγκαταστάθηκαν στο νησί περίπου το 1840.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία την κτηνοτροφία την αλιεία και τον τουρισμό. Οι συνθήκες και οι υποδομές έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γειτονικά της νησιά στις Κυκλάδες και τον Πειραιά.