Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΣΙΦΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ

ΣΙΦΝΟΣ

Έκταση νησιού 77 km2 Μήκος ακτών νησιού 75 km

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων έχει έκταση 77 37 τ.χμ. και πληθυσμό 2.442 κατοίκους. Έχει πρωτεύουσα την Απολλωνία και υπάγεται διοικητικά στο Επαρχείο Μήλου.

Είναι ορεινό νησί με μικρές εύφορες κοιλάδες κατάφυτες από ελαιόδεντρα. Εξ αιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου η Σίφνος υπήρξε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της αρχαιότητας (θησαυρός Σιφνίων στους Δελφούς). Κατοικήθηκε συνεχώς από τα προϊστορικά χρόνια (πρωτοκυκλαδικές θέσεις στο Ακρωτηράκι και το Βαθύ μυκηναϊκή ακρόπολη Αγίου Ανδρέα) και αποικήθηκε από Ίωνες. Η αρχαία πόλη της Σίφνου με τα ισχυρά μαρμάρινα τείχη της (αρχές 6ου αι. π.Χ.) κατέχει τη θέση του σημερινού Κάστρου που υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού ως τον 19ο αιώνα. Το Κάστρο ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία καθώς διατηρεί την οχυρωματική δομή του βενετσιάνικου οχυρού. Δυτικά του και γύρω από την Απολλωνία είναι συγκεντρωμένοι οι σημαντικότεροι παραδοσιακοί οικισμοί (Αρτεμώνας Εξάμπελα Άγιος Λουκάς) αποτελώντας ένα συνεχές οικιστικό πλέγμα γεωμετρικής αρχιτεκτονικής απόλυτα εναρμονισμένο με τη μορφολογία του εδάφους.

Στο νησί ξεχωρίζουν επίσης οι 70 αρχαίοι πύργοι (6ος-3ος αι. π.Χ.) το μοναστήρι της Χρυσοπηγής (1650) πολιούχου του νησιού πολλές αξιόλογες εκκλησιές σπαρμένες στα χωριά και την ύπαιθρο όπου οργανώνονται ονομαστά πανηγύρια οι κτιστές πεζούλες της όμορφης ενδοχώρας και ένα πυκνό δίκτυο παραδοσιακών μονοπατιών.
Αξιόλογη είναι η πνευματική ανάπτυξη του νησιού στα νεότερα χρόνια. Εδώ εκδίδεται η παλαιότερη εφημερίδα των Κυκλάδων (1880) η “Σίφνος” και η κεραμεική τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σιφνέικου πολιτισμού. Με σημαντική συμβολή στην Ελληνική Επανάσταση και στα χρόνια που ακολούθησαν η Σίφνος είναι πατρίδα μεγάλων μορφών των τεχνών και των γραμμάτων (Α. Προβελέγγιος Ι. Γρυπάρης Σ. Σπεράντζας).

Στις μέρες μας το εισόδημα των κατοίκων της Σίφνου προέρχεται κυρίως από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων μελιού την αγγειοπλαστική και τον τουρισμό που αναπτύσσεται ραγδαία.  Ειδικά ο ποιοτικός τουρισμός έχει συνεισφέρει περαιτέρω στην εξέλιξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας του νησιού.

Το λιμάνι (Καμάρες) είναι ένας αναπτυσσόμενος οικισμός με καλή υποδομή που εξασφαλίζει την επικοινωνία με τον Πειραιά και τις Δυτικές Κυκλάδες. Νότια της Σίφνου υπάρχει η ακατοίκητη νησίδα Κιτριανή.