Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΠΑΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ

ΠΑΡΟΣ

Έκταση νησιού 197 km2 Μήκος ακτών νησιού 111 km

Η Πάρος αποτελεί το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Νομού Κυκλάδων με έκταση 196 75 τ.χμ. και πληθυσμό 12.853 κατοίκους. Η πρωτεύουσα Παροικιά και οι 57 συνολικά οικισμοί του νησιού αποτελούν τον Δήμο Πάρου. Στο νησί έχει την έδρα του το ομώνυμο Επαρχείο.

Νησί με ομαλό ανάγλυφο και ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750μ.) . Το έδαφός του είναι πετρώδες και αποτελείται κυρίως από γρανίτες με ασβεστολιθικές νησίδες το ονομαστό ήδη από την αρχαιότητα μάρμαρο της Πάρου το οποίο είναι εξαιρετικά λεπτόκοκκο και σχεδόν διάφανο. Η ενδοχώρα είναι εύφορη στην οποία αναπτύσσονται αμπελώνες ελαιώνες   εκτάσεις με εσπεριδοειδή και σιτάρι. Κυριότερα παραγόμενα προϊόντα είναι ελαιόλαδο δημητριακά φρούτα τυριά και κρασί.

Η Πάρος η πατρίδα του ποιητή Αρχίλοχου) ξεχωρίζει για το ήρεμο φυσικό τοπίο και την έντονα κυκλαδίτικη φυσιογνωμία της. Σε όλο το νησί βρίσκονται κατάσπαρτα τεκμήρια της ιστορίας της που ξεκινά από τον κυκλαδικό πολιτισμό (3η χιλιετία π.Χ.) περνά στα μυκηναϊκά χρόνια (ακρόπολη Κουκουναριών) και κορυφώνεται στην αρχαϊκή περίοδο (6ος αι. π.Χ.) οπότε το νησί γίνεται μείζον καλλιτεχνικό και οικονομικό κέντρο. Στην Παροικιά την αρχαία πόλη της Πάρου υπάρχουν σημαντικές επισκέψιμες αρχαιότητες (Κάστρο αρχαίο νεκροταφείο) Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο. Η Παναγιά Εκατονταπυλιανή μνημειακός ναός που αποτελεί το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο του νησιού ιδρύθηκε από τον Μ. Κωνσταντίνο (4ος αι.) διαμορφώθηκε από τον Ιουστινιανό (6ος αι.) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία. Το 1207 η Πάρος καταλήφθηκε από τους Βενετούς και ενσωματώθηκε στο Δουκάτο του Αρχιπελάγους. Εδώ έμενε η Μαντώ Μαυρογένους ηρωική φυσιογνωμία του αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το νησί ενώθηκε με την Ελλάδα το 1830.

Στη Νάουσα δεύτερο λιμάνι του νησιού το ενετικό λιμάνι και οι παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών του νησιού. Τα γραφικά χωριά (με σημαντικότερα τις Λεύκες και τη Μάρπησσα) οι παραλίες του νησιού (Κολυμπήθρες Πίσω Λιβάδι Κριός Χρυσή Ακτή) και άλλα σημεία ενδιαφέροντος (Πεταλούδες αρχαία λατομεία στο Μαράθι) έχουν μεταβάλει την Πάρο σε σύγχρονο τουριστικό κέντρο με πλήρη υποδομή προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες έκαναν την Πάρο σημείο συνάντησης για windsurfers από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο διεξάγονται αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος slalom windsurf.

Η Πάρος είναι πολυσύχναστο λιμάνι του Αιγαίου με μεγάλο αριθμό ακτοπλοϊκών δρομολογίων που εξασφαλίζουν καλή σύνδεση με τον Πειραιά τη Ραφήνα τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο και η αεροπορική σύνδεση του με την Αθήνα είναι συχνή.