Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΜΥΚΟΝΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ

ΜΥΚΟΝΟΣ

Έκταση νησιού 86 km2 Μήκος ακτών νησιού 89 km

Μεταξύ Τήνου και Νάξου βρίσκεται η κοσμοπολίτικη Μύκονος με έκταση 86 12 τ.χμ. και πληθυσμό 9.320 κατοίκους κατανεμημένο κυρίως στη Μύκονο (Χώρα) την Άνω Μερά και τον Ορνό. Νησί άγονο και φτωχό σε φυσικούς πόρους αλλά με δύο σημαντικούς υγρότοπους στο Πάνορμο και στη Φτελιά οι οποίοι αποτελούν ιδανικούς σταθμούς για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Κατοικήθηκε ήδη από τη νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ. οικισμός Φτελιάς) και γνώρισε ακμή κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους (θολωτός τάφος Αγγελικών) και την αρχαϊκή περίοδο (πίθος 7ου αι. π.Χ. με την Άλωση της Τροίας στο Μουσείο). Η αρχαία πόλη αναπτύχθηκε στη θέση της Χώρας το νησί όμως κατά την αρχαιότητα έμεινε πάντοτε στη σκιά της γειτονικής Δήλου. Τμήμα του «θέματος του Αιγαίου» στους βυζαντινούς χρόνους κατακτήθηκε από τους Ενετούς το 1207 ερημώθηκε από τον Μπαρμπαρόσα το 1537 και παραδόθηκε στους Τούρκους. Βαθμιαία ανέπτυξε ισχυρό ναυτικό. Η συμμετοχή του στόλου της στον Αγώνα της Απελευθέρωσης υπήρξε καθοριστική και συνδέθηκε με ιστορικές φυσιογνωμίες όπως η Μαντώ Μαυρογένους και ο Τομπάζης.

Η μοναδική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Χώρας και οι εξαιρετικές παραλίες (Καλαφάτης Άγιος Στέφανος Πλατύς Γιαλός Ελιά και πολλές άλλες) δημιούργησαν έντονο τουριστικό ρεύμα στο νησί ήδη από την δεκαετία του 1950. Σήμερα είναι ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς διεθνώς και ο τουρισμός αποτελεί τον αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης. Η Μύκονος συνδυάζει τη φυσική ομορφιά τις αρχαιότητες της γειτονικής Δήλου με τα δικά της Μουσεία (αρχαιολογικό λαογραφικό) και σημαντικά νεότερα μνημεία όπως την Παναγία Παραπορτιανή και Τουρλιανή και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους. Διαθέτει εξαιρετική υποδομή και το λιμάνι της από τα πλέον πολυσύχναστα του Αιγαίου εξασφαλίζει άριστη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά τη Ραφήνα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το διεθνές αεροδρόμιο που διαθέτει συνδέει το νησί με την Αθήνα τη Ρόδο τη Σαντορίνη την Κρήτη καθώς και με όλο τον κόσμο με τακτικές πτήσεις charters.

Στα Δυτικά της Μυκόνου μέσα σε ένα γαλήνιο τοπίο εκτυφλωτικού φωτός απλώνονται οι νησίδες της Δήλου και της Ρήνειας. Η Δήλος υπήρξε ιερό νησί του Απόλλωνα και της Άρτεμης ένα από τα μεγαλύτερα ιερά του ελληνικού κόσμου με ζωή από την προϊστορική εποχή. Η ακμαία αρχαϊκή περίοδος (6ος αι. π.Χ.) η ίδρυση της Δηλιακής Συμμαχίας και η έντονη παρουσία της Αθήνας κατά τον 5ο αι. π.Χ. και οι πλούσιοι ρωμαϊκοί χρόνοι αποτελούν τις σημαντικότερες περιόδους της μακράς ιστορίας της Δήλου. Καθ’ όλη την αρχαιότητα εδώ αναγέρθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία και αφιερώθηκαν κορυφαία έργα τέχνης (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο). Ναοί ιερά βωμοί πλατείες στοές θέατρο στάδιο αγορές και πλούσια ιδιωτικά σπίτια αποτελούν τον πιο γνωστό ερειπιώνα του Αιγαίου που προσελκύει πολλούς ημερήσιους επισκέπτες από τη Μύκονο καθώς στο νησί η διανυκτέρευση απαγορεύεται. Η Ρήνεια βοσκότοπος σήμερα με το εκκλησάκι της Αγία Κυριακής μόνο κατοικήθηκε στην αρχαιότητα ανεξάρτητα από την ιερή Δήλο (σημαντικά ευρήματα στο Μουσείο Μυκόνου).