Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΜΗΛΟΣ
ΜΗΛΟΣ

ΜΗΛΟΣ

Έκταση νησιού 158 km2 Μήκος ακτών νησιού 139 km

Είναι το μεγαλύτερο νησί των δυτικών Κυκλάδων και το πέμπτο σε μέγεθος νησί του Νομού Κυκλάδων με έκταση 158 40 τ.χμ. και πληθυσμό 4.771 κατοίκους. Οι 26 –μικροί και μεγαλύτεροι- οικισμοί του νησιού συγκροτούν τον Δήμο Μήλου με πρωτεύουσα την Πλάκα όπου και η έδρα του Επαρχείου Μήλου.

Η Μήλος νησί με πλούσιο σε μέταλλα υπέδαφος και σπάνια γεωμορφολογία βρίσκεται στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Είναι δημιούργημα ηφαιστειακής δραστηριότητας και κατέχει διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντική θέση στο πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι του Αρχιπελάγους. Κατά την 7η χιλιετία π.Χ. γινόταν συστηματική εξαγωγή του οψιανού σκληρού πετρώματος για την κατασκευή εργαλείων. Στη θέση Φυλακωπή ο εκτεταμένος οικισμός της 3ης και 2ης χιλιετίας π.Χ. υπήρξε σημαντικότατο κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού με ισχυρή μινωική και μυκηναϊκή παρουσία. Κοντά στο σημερινό Κλίμα είναι ορατά κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Μήλου (τείχη θέατρο) και οι μοναδικές κατακόμβες υπόγειοι τάφοι των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Στους ελληνιστικούς χρόνους (120 π.Χ. περίπου) χρονολογείται το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης που βρέθηκε το 1820 και φυγαδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1207 το νησί κυρίευσαν οι Ενετοί και το 1580 οι Τούρκοι. Στους αιώνες αυτούς για λόγους κυρίως αμυντικούς ο πληθυσμός συγκεντρώθηκε στους οικισμούς Πλάκα Τριοβάσαλος και Τρυπητή.

Ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού τα μοναδικά γεωλογικά μνημεία (ατμίδες στον Κάλαμο απολιθωμένη λάβα στο Σαρακίνο βασαλτικοί σχηματισμοί στα Γλαρονήσια) και οι σημαντικοί υδροβιότοποι (Αχιβαδολίμνη) συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του νησιού.

Η σημαντικότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της Μήλου είναι το υπέδαφος της. Η εξορυκτική δραστηριότητα μαγγανίου γύψου καολίνη μπετονίτη βαρυτίνη και περλίτη άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται. Τελευταία αναπτύσσεται έντονα και ο τουρισμός λόγω της σπάνιας ομορφιάς των ακτών του νησιού.

Ο Αδάμας ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου συνδέει τη Μήλο με τον Πειραιά τις Δυτικές και τις Νότιες Κυκλάδες. Στο νησί υπάρχει αεροδρόμιο που συνδέει το νησί με την Αθήνα.