Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΚΥΘΝΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ

ΚΥΘΝΟΣ

Έκταση νησιού 99 km2 Μήκος ακτών νησιού 111 km

Μεταξύ Κέας και Σερίφου βρίσκεται η Κύθνος με έκταση 99 43 τ.χμ. και πληθυσμό 1.608 κατοίκους. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα και σημαντικότεροι οικισμοί η Δρυοπίδα τα Λουτρά και ο Μέριχας (λιμάνι του νησιού). Διοικητικά οργανώνεται σε ένα Δήμο και υπάγεται στο Επαρχείο Κέας. Το νησί γνωστό και με το όνομα Θερμιά έως το 1827 είναι από την αρχαιότητα γνωστό για τις θερμές πηγές του. Το υδροθεραπευτήριο στα Θερμιά υπάρχει από την εποχή του Όθωνα.

Στη θέση Μαρουλάς  βεβαιώθηκε η παλαιότερη ανθρώπινη εγκατάσταση στις Κυκλάδες κατά τη Μεσολιθική εποχή (9η-8η χιλιετία π.Χ.). Σημαντικό κέντρο παραγωγής χαλκού στο προϊστορικό Αιγαίο στην ιστορική περίοδο η Κύθνος ξεχώρισε για το υψηλό οικονομικό και πολιτιστικό της επίπεδο όπως δείχνουν οι 30 πύργοι κλασικών κυρίως χρόνων και τα λείψανα (τείχη ιερά κλπ) της αρχαίας Κύθνου στο σημερινό Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο. Τον 7ο αι. μ.Χ. νέα πρωτεύουσα της Κύθνου αναδείχτηκε το βυζαντινό Κάστρο της Ωριάς. Το 1207 το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς και το 1537 από τους Τούρκους. Η Δρυοπίδα καταφύγιο των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές εντυπωσιάζει με τα κάτασπρα σπίτια της σε αντίθεση με το γκρίζο της σχιστόπετρας που κυριαρχεί στο τοπίο. Επισκέψιμο το σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο με σταλακτίτες. Σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κανάλας προστάτιδας της Κύθνου.

Το νησί διαθέτει εξαιρετικές παραλίες και επαρκή τουριστική υποδομή. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία την αλιεία και τελευταία με τον τουρισμό. Αιολικό και ηλιακό πάρκο ενισχύει την ηλεκτροδότηση του νησιού. Η Κύθνος συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά το Λαύριο και τις Δυτικές Κυκλάδες.