Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Έκταση νησιού km2 Μήκος ακτών νησιού km

Σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει το Πάνω Κουφονήσι ή απλώς Κουφονήσι το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο με κατοικημένο μόνο το πρώτο (έκταση 5 77 τ.χμ. και 366 κάτοικοι). Αποτελούν το κέντρο των Μικρών Κυκλάδων που απλώνονται στα νότιανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Τα νησιά αυτά κατοικήθηκαν στην 4η  χιλιετία π.Χ. και αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού καθώς βρίσκονταν στην κύρια γραμμή επικοινωνίας του Βόρειου με το Νότιο Αιγαίο.

Στα Κουφονήσια οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό αφού το νησί σήμερα γνωρίζει καλπάζουσα τουριστική ανάπτυξη λόγω του συνδυασμού των κρυστάλλινων νερών του και της ομορφιάς του μοναδικού τοπίου του. Διοικητικά αποτελούν μία Κοινότητα και υπάγονται στο Επαρχείο Νάξου.
Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων και τον Πειραιά.  

Η ακατοίκητη σήμερα Κέρος έχει συνδέσει το όνομά της με τον Πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό (3η χιλιετία π.Χ.) και τα μαρμάρινα ειδώλια του «αρπιστή» και του «αυλητή» (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Διάσπαρτα ακρωτηριασμένα ειδώλια έχουν βρεθεί στη θέση Κάβος και σημαντικός οικισμός της ίδιας εποχής υπάρχει στο νησάκι Δασκαλειό. Στο νησί σήμερα υπάρχει μόνο εποχική εγκατάσταση κτηνοτρόφων.