Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΚΕΑ
ΚΕΑ

ΚΕΑ

Έκταση νησιού 132 km2 Μήκος ακτών νησιού 88 km

Η Κέα (ή Τζια) είναι το πλησιέστερο στην Αττική νησί των Κυκλάδων σε απόσταση μόλις 16 μιλίων από το Λαύριο. Έχει έκταση 131 69 τ.χμ. και πληθυσμό 2.417 κατοίκους. Το νησί διοικητικά οργανώνεται σε έναν δήμο με πρωτεύουσα την Ιουλίδα (Χώρα) όπου και η έδρα του ομώνυμου Επαρχείου. Στην Κέα υπάγεται διοικητικά η Κύθνος και η ακατοίκητη Μακρόνησος τόπος εξορίας των νεότερων χρόνων.

Η Κέα είναι ορεινή με έντονο ανάγλυφο μικρές κοιλάδες άφθονα νερά και δασωμένη ενδοχώρα. Οι ακτές γενικά βραχώδεις σχηματίζουν μικρούς όρμους και ακρωτήρια. Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου.

Στο νησί υπάρχουν τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιάς (Quercus macrolepis) για την περιοχή των Κυκλάδων και πιθανότατα για όλο το κεντρικό Αιγαίο. Συναντώνται κυρίως στην κεντρική και ανατολική Κέα ενώ παλαιότερα έως τα μέσα του 20ου αιώνα η εκμετάλλευση τους στήριζε την τοπική οικονομία αφού ο καρπός τους (βελανίδια) χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία.

Κατοικήθηκε από την ύστερη νεολιθική περίοδο (οικισμός Κεφάλας) και άκμασε κατά την 2η χιλιετία π.Χ. όπως δείχνει ο τειχισμένος οικισμός της Αγίας Ειρήνης κοντά στο Βουρκάρι. Στην ιστορική περίοδο οι Ίωνες κάτοικοι ίδρυσαν τέσσερις πόλεις που ακολούθησαν κοινή πολιτική και γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη. Σημαντικές αρχαιότητες στην Ιουλίδα (όπου και το Μουσείο) στην Καρθαία και στην Αγία Μαρίνα (αρχαίος πύργος). Στις αρχές 13ου αιώνα την Κέα κατέκτησε ο Βενετός Μάρκος Σανούδος και το 1537 ο Αλγερινός πειρατής Μπαρμπαρόσα για λογαριασμό των Τούρκων. Στην Επανάσταση του 1821 οι Κείοι προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εθνικής ανεξαρτησίας και το 1830 το νησί ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Το 1916 στα νερά της Κέας βυθίστηκε το πλωτό νοσοκομείο «Britannic» αδελφό πλοίο του «Τιτανικού».

Το Βουρκάρι ο Οτζιάς ο Κούνδουρος είναι μερικά από τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί λόγω του οποίου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Η Ιουλίδα έχει να επιδείξει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα καλντερίμια του νησιού προσφέρονται για περίπατο. Παραδοσιακά προϊόντα της Κέας είναι το μέλι και τα κτηνοτροφικά

Το λιμάνι της Κορρησίας συνδέει την Κέα με το Λαύριο και την Κύθνο.