Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΙΟΣ
ΙΟΣ

ΙΟΣ

Έκταση νησιού 109 km2 Μήκος ακτών νησιού 87 km

Η Ίoς (Νιος για τους ντόπιους) βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Κυκλάδων. Έχει έκταση 108 71 τ.χμ. και πληθυσμό 1.838 κατοίκους που κατανέμεται σε οκτώ οικισμούς. Νησί με σημαντικότερα βουνά τον Πύργο ( 713 μ.) το Μεγάλο Βουνί (701 μ.) και μικρές αλλά εύφορες κοιλάδες που σχηματίζονται μεταξύ των ορεινών όγκων. Στην Ίο υπάρχουν  μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου (Μυλοπότας Μαγγανάρι Αγία Θεοδότη). Το νησί διοικητικά  οργανώνεται σε ένα Δήμο και υπάγεται στο Επαρχείο Θήρας.

Στον Σκάρκο έχει ανασκαφεί ένας από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς (3η χιλιετία π.Χ.) με πολυώροφα κτίρια δρόμους και πλατείες. Η Χώρα κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης αποτελεί τυπικό κυκλαδικό οικισμό με στενά λιθόστρωτα αρμονικά κτίρια και μερικές πολύ όμορφες εκκλησιές (Αγία Αικατερίνη Πρόδρομος Άγιοι Ανάργυροι). Ο όγκος του μεσαιωνικού κάστρου και οι ανεμόμυλοι στην κορυφή του λόφου συμπληρώνουν το τοπίο. Το λιμάνι (Όρμος) και η Ψάθη είναι οι άλλοι δύο οικισμοί του νησιού που μαζί με τη Χώρα συνιστούν τον Δήμο Ιητών.

Η Ίος χάρη στην φυσική ομορφιά της υπήρξε και παραμένει το αγαπημένο νησί της νεολαίας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ποιότητα του τουρισμού και το νησί να αναδείξει την ξεχωριστή φυσιογνωμία του χωρίς να χάσει τον ανέμελο χαρακτήρα διακοπών που προσφέρει.

Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με νησιά των Κυκλάδων την Κρήτη και τον Πειραιά.