Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Έκταση νησιού 32 km2 Μήκος ακτών νησιού 42 km

Βρίσκεται ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο με έκταση 32 38 τ.χμ. και πληθυσμό 667 κατοίκους. Η Φολέγανδρος η σιδηρείη νήσος του Αλεξανδρινού ποιητή Αράτου διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή φυσιογνωμία  της με τους γκρίζους βράχους να δημιουργούν αντίθεση με το λευκό του δομημένου χώρου της.

Η Φολέγανδρος εμφανίζει συνεχή κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια αν και αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν γίνει στο νησί. Στο Παλαιόκαστρο διατηρούνται  διάσπαρτα τα λείψανα της κλασικής πόλης και στην ίδια θέση υπάρχει ο ναός της Παναγίας κρεμασμένος στον απότομο επιβλητικό βράχο. Στη Χρυσοσπηλιά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Μεσογείου συνδυάζονται τα γεωλογικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι επιγραφές με ονόματα εφήβων του 4ου αι. π.Χ.

Το Κάστρο στη Χώρα χτισμένο από τον Μάρκο Σανούδο στις αρχές του 13ου αιώνα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής η οποία προσελκύει τους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Το λιμάνι (Καραβοστάσης) και η Άνω Μερά είναι οι άλλοι δύο οικισμοί του νησιού και η Αγκάλη η ωραιότερη παραλία.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει με τον Πειραιά και τις Δυτικές Κυκλάδες. Διοικητικά οργανώνεται σε μία Κοινότητα και υπάγεται στο Επαρχείο Θήρας.