Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΟΣ

Έκταση νησιού 383 km2 Μήκος ακτών νησιού 176 km

Είναι το μεγαλύτερο μετά τη Νάξο νησί των Κυκλάδων με έκταση 383 02 τ.χμ. πληθυσμό 10.009 κατοίκους και έδρα του ομώνυμου Επαρχείου.. Πρωτεύουσα είναι η Άνδρος (Χώρα) όμορφη νεοκλασική πολιτεία   και μεγαλύτεροι οικισμοί το Μπατσί γνωστό θέρετρο με καλή τουριστική υποδομή η Μεσαριά και το Κόρθι. Από το λιμάνι του Γαυρίου υπάρχει τακτική συγκοινωνία με τη Ραφήνα και τις Βόρειες Κυκλάδες.

Η «Υδρούσσα» των αρχαίων είναι νησί ορεινό αλλά με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά (όπως η ονομαστή πηγή Σάριζα) με παραδοσιακή ενασχόληση του πληθυσμού με τη ναυτιλία και λιγότερο με την αγροτική οικονομία. Η αρχαιότερη εγκατάσταση χρονολογείται στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. (τειχισμένος οικισμός Στρόφιλα). Στις θέσεις Ζαγορά και Υψηλή ανασκάφηκαν σημαντικοί οικισμοί και ιερά των Γεωμετρικών χρόνων (900-700 π.Χ.). Στα κλασικά χρόνια η αρχαία Άνδρος οικοδομείται στη σημερινή Παλαιόπολη. Βυζαντινοί ναοί όπως οι Ταξιάρχες και η Παναγία Παναχράντου και ενετικά μνημεία όπως το Κάστρο της Χώρας καταδεικνύουν τη σημασία της Άνδρου στην πορεία των αιώνων. Στη Μεσαριά μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού σώζεται ο πύργος του φιλόσοφου και αγωνιστή της Επανάστασης Θεόφιλου Καΐρη.

Η Άνδρος έχει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς κατάσπαρτους κυρίως στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα με αρχοντόσπιτα παλιών καπεταναίων και νεότερων εφοπλιστών. Στο νησί υπάρχει ακόμη σημαντικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών σοφά κτισμένες ξερολιθιές αξιόλογος αριθμός περιστεριώνων όλα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Το βόρειο μέρος είναι λιγότερο ανεπτυγμένο διαθέτει όμως εξαιρετικές παραλίες. Η οργανωμένη τουριστική κίνηση άργησε να εμφανιστεί στην Άνδρο και σήμερα οφείλεται κυρίως στις εκδηλώσεις πολιτισμού που σε ετήσια βάση οργανώνονται στα Μουσεία τις Βιβλιοθήκες και τις Πινακοθήκες του νησιού.

Νότια της Άνδρου μεταξύ Σύρου και Κέας βρίσκεται η ακατοίκητη Γυάρος τόπος εξορίας στους αρχαίους αλλά κυρίως στους νεότερους χρόνους της ελληνικής ιστορίας.