Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΑΝΑΦΗ
ΑΝΑΦΗ

ΑΝΑΦΗ

Έκταση νησιού 39 km2 Μήκος ακτών νησιού 38 km

Το νοτιοδυτικότερο νησί των Κυκλάδων έχει έκταση 38 63 τ.χμ. και πληθυσμό 273 κατοίκους. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο βραχώδης όγκος της Ανάφης “αναφάνηκε” μεσοπέλαγα με βούληση του Απόλλωνα προκειμένου να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους Αργοναύτες. Ο εκτεταμένος ερειπιώνας στην κορυφή του λόφου Καστέλι διατηρεί κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Ανάφη.

Η Χώρα βασικός οικισμός του νησιού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο κέντρο του και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Στην ύπαιθρο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «κατοικιές» λιθόκτιστα υποστατικά που αποτελούν τον πυρήνα της αγροτικής οικονομίας του νησιού. Το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμιώτισσας του 18ου αιώνα είναι χτισμένο στα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Το βενετσιάνικο κάστρο δίπλα στη Χώρα και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου αποτελούν άλλα δύο σημαντικά μνημεία του νησιού.

Η Ανάφη έχει διαφυλάξει σε μεγάλο βαθμό το παρθένο τοπίο της και το δομημένο περιβάλλον της παραμένοντας μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Το νησί εξυπηρετείται με πλοία της άγονης γραμμής έχει σύνδεση με τον Πειραιά και τις νότιες Κυκλάδες. Υπάγεται διοικητικά στο Επαρχείο Θήρας.