Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ

ΑΜΟΡΓΟΣ

Έκταση νησιού 121 km2 Μήκος ακτών νησιού 126 km

Στο ανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων με έκταση 121 τ.χμ. και πληθυσμό 1.852 κατοίκους απλώνεται η επιμήκης ορεινή Αμοργός με ακτές αλλού απότομες γυμνές και βραχώδεις αλλού ήρεμες με βαθείς κόλπους. Η Αμοργός ξεχωρίζει για τον αρχαιολογικό της πλούτο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική   τη λαϊκή τέχνη και τα τοπικά έθιμα. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή την 3η χιλιετία π.Χ. (πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός). Στην κλασική αρχαιότητα ανέπτυξε το ναυτικό εμπόριο τις τέχνες και τα γράμματα.. Σημαντικές αρχαίες πόλεις όπως η Μινώα και καλά διατηρημένα μνημεία όπως ο Πύργος στο Χωριό αποτελούν μερικά από τα εντυπωσιακά λείψανα που μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης.

Η γραφική Χώρα πρωτεύουσα του νησιού αναπτύσσεται γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο στην κορυφή του λόφου. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο του Αιγαίου η μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός και το οποίο επιβάλλεται στο τοπίο των κάθετων βράχων. Το 1209 η Αμοργός περιήλθε στο Δουκάτο της Νάξου δύο αιώνες μετά κατακτήθηκε από τους Τούρκους και το 1832 ενώθηκε με την Ελλάδα.

Τις δεκαετίες μετά τον Β´ Παγκόσμιο πόλεμο που οι Κυκλάδες αποδυναμώθηκαν από τους πληθυσμούς τους οι Αμοργιανοί έμειναν προσηλωμένοι στις παραδοσιακές εργασίες αξιοποιώντας τη λιγοστή γη τη κτηνοτροφία και την αλιεία. Τα τελευταία χρόνια η έντονη τουριστική δραστηριότητα αναζωογόνησε την οικονομία του νησιού χωρίς όμως να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία και το χρώμα του.

Η Αμοργός υπάγεται στο Επαρχείο Νάξου. Τα Κατάπολα είναι το κύριο λιμάνι και η Αιγιάλη το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων της Δωδεκανήσου και την ηπειρωτική Ελλάδα.