Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΤΗΛΟΣ
ΤΗΛΟΣ

ΤΗΛΟΣ

Έκταση νησιού 61 km2 Μήκος ακτών νησιού 75 km

Η Τήλος βρίσκεται βορειοδυτικά της Χάλκης και νοτιοανατολικά της Νισύρου με έκταση 61 48 τ.χμ. Ο πληθυσμός αριθμεί 533 κατοίκους που κατανέμονται σε τρεις οικισμούς και διοικητικά συνιστούν ένα Δήμο με πρωτεύουσα το Μεγάλο Χωριό. Αποτελεί το μόνο κατοικημένο νησί ενός μικρού νησιωτικού συμπλέγματος με δεύτερη μεγαλύτερη την Αντίτηλο.

Το έδαφος της είναι κυρίως πετρώδες και ορεινό με μόνες εύφορες εκτάσεις στο Μεγάλο Χωριό στα Λιβάδια και στην κοιλάδα της Ερίστου στην ενδοχώρα. Είναι τόπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Πριν από 45.000 χρόνια στο νησί –ενωμένο αρχικά με την Μικρά Ασία- ζούσε πληθυσμός ελεφάντων που με τον καιρό νανοποιήθηκαν προσαρμοζόμενοι στις περιορισμένες δυνατότητες διατροφής του τόπου. Απολιθωμένα οστά τους βρέθηκαν στο σπήλαιο «Χαρκαδιό» και εκτίθενται στο τοπικό Μουσείο. Στον 7ο αι. π.X. η Tήλος συμμετέχει με τη Λίνδο στον αποικισμό της Γέλας στη Σικελία και τον 5ο αι. π.X. συμμετέχει στην A´ Aθηναϊκή Συμμαχία. Μετά τη ναυμαχία της Kνίδου (394 π.X.) αποκτά κρατική υπόσταση και εγκαθιδρύει δημοκρατικό πολίτευμα έως την προσάρτησή της στο ροδιακό κράτος. Στην οχυρωμένη ακρόπολη (Μεγάλο Χωριό) βρισκόταν ο ναός του Δία και της Aθηνάς που έδωσε τη θέση του στο ναό των Tαξιαρχών (14ος-15ος αιώνας). Προστάτης άγιος του νησιού είναι ο Άγιος Παντελεήμων (15ος αιώνας) κτισμένος σε πανοραμική θέση της ανατολικής ακτής. Όπως και όλα τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1948.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τις υπηρεσίες ενώ μικρής έκτασης είναι οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα κυρίως η καλλιέργεια ελιών και αμυγδαλιών και η μελισσουργία.

Η Τήλος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά την πρωτεύουσα του νομού  Ρόδο τη Νίσυρο την Κάλυμνο και την Κω.