Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΣΥΜΗ
ΣΥΜΗ

ΣΥΜΗ

Έκταση νησιού 58 km2 Μήκος ακτών νησιού 88 km

Βορειοδυτικά της Ρόδου βρίσκεται η Σύμη το όγδοο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με έκταση 57 86 τ.χμ. Διοικητικά οργανώνεται σε ένα Δήμο με πρωτεύουσα τον ομώνυμο οικισμό. Οι 2.606 κάτοικοι κατανέμονται -εκτός από την πρωτεύουσα- σε τέσσερις ακόμη οικισμούς (Νημποριό Μαραθούντα Πέδι και Πανορμίτης).

Ελάχιστα ερευνημένη αρχαιολογικά η Σύμη «νήσος περί την Καρίαν» κατοικήθηκε ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. σύμφωνα με τον Όμηρο μετείχε στην τρωική εκστρατεία με τον βασιλιά της Νιρέα στα ιστορικά χρόνια αποικίστηκε από Αργείους και Λακεδαιμονίους και την ελληνιστική περίοδο ανήκε στο ροδιακό κράτος. Στα χριστιανικά χρόνια περιέρχεται σε αφάνεια αλλά στα νεότερα χρόνια (18ος αιώνας) αποκτά το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη Μιχαήλ στον Πανορμίτη πόλο προσκυνητών και επισκεπτών σήμερα για τη Σύμη. 

Nησί με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία το εμπόριο και ιδίως στη ναυπηγική χάρη στην οποία γνώρισε μεγάλη ακμή και προνόμια κατά την Ιπποτοκρατία και Τουρκοκρατία. Με κύρια πηγή εσόδων τη ναυτιλία και τη σπογγαλιεία η Σύμη άκμασε κατά τον 19ο αι. Απόρροια αυτής της οικονομικής ευμάρειας είναι τα εκπληκτικής κομψότητας νεοκλασικά αρχοντικά που υπάρχουν σε όλο το νησί. Σήμερα η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών ενώ ο δραστήριος πληθυσμός του νησιού έχει δημιουργήσει ισχυρό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο.

Η Σύμη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά μέσω ανταπόκρισης με την πρωτεύουσα του νομού  Ρόδο και γειτονικά νησιά της Δωδεκανήσου.