Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
   

ΡΟΔΟΣ

Έκταση νησιού 1041 km2 Μήκος ακτών νησιού 253 km

Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσου (έκταση 1.401 45 τ. χμ.) και το τέταρτο σε μέγεθος νησί της Ελληνικής επικράτειας μετά την Κρήτη την Εύβοια και τη Λέσβο.  Έχει 117.007  κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο του Νομού Δωδεκανήσου.

Νησί ευνοημένο από τη φύση και τη γεωγραφική του θέση σε κομβικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου η Ρόδος έπαιξε από την αρχαιότητα πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατοικείται από τη νεολιθική εποχή (5η χιλιετία π.Χ.) ακμάζει κατά την 3η-2η χιλιετία π.Χ. (Εποχή του Χαλκού) αναπτύσσοντας ισχυρές πολιτιστικές επαφές με τη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Οι σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της (Λίνδος Κάμιρος Ιαλυσός) αναφέρονται στον Όμηρο αλλά η ακμή τους κορυφώνεται στην αρχαϊκή κλασική και ελληνιστική περίοδο όπως βεβαιώνεται από τις εκτεταμένες ανασκαφές. Οι τρεις πόλεις συνοικίζονται το 408-407 π.Χ. και ιδρύουν τη Ρόδο στο βόρειο ακρωτήριο του νησιού. Η νέα πόλη οικοδομημένη κατά το ιπποδάμειο σύστημα εξελίσσεται ραγδαία σε μείζον κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και φτάνει στο απόγαιο της δύναμής της στην ελληνιστική περίοδο (3ος-1ος αι. π.Χ.) εξελισσόμενη σε σπουδαίο κέντρο του εμπορίου και της γλυπτικής τέχνης (άγαλμα Κολοσσού Λαοκόων). Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει τον Χριστιανισμό στο νησί (1ος αι. μ.Χ.) και από το 297 μ.Χ. αρχίζει η βυζαντινή περίοδος για τη Ρόδο. Η μακρά περίοδος της Ιπποτοκρατίας (1309-1522) συνδέεται με το πολυεθνικό τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη που είχε κληθεί να υπερασπίσει τους Άγιους Τόπους. Η Ρόδος υποκύπτει στην πολιορκία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1522) και καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς. Με την κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Ρόδος περνά στους Ιταλούς (1912) και το 1948 ενώνεται με την Ελλάδα όπως και όλη η Δωδεκάνησος.  

Το νησί μπήκε στο χάρτη της τουριστικής βιομηχανίας δυναμικά κατά τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα της Ευρώπης.

Η οικονομία της Ρόδου βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό με μερικές από τις καλύτερα οργανωμένες μονάδες να φιλοξενούνται κατά μήκος των ακτών της που θεωρούνται από τις καλύτερες στη Μεσόγειο. Εκτός από την ηπιότητα του κλίματος την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και τις θαυμάσιες παραλίες της η Ρόδος έχει να επιδείξει μεγάλο μνημειακό πλούτο. Η προϊστορική και κλασική Ιαλυσός (Φιλέρημος) οι αρχαιολογικοί χώροι της Καμίρου της Λίνδου και της Ρόδου (Μόντε Σμιθ) οι βυζαντινές εκκλησίες και –κυρίως– η μοναδική μεσαιωνική πόλη της Ρόδου με τα επιβλητικά τείχη το λιμάνι (Μαντράκι) και τα κτίρια της Ιπποτοκρατίας αποτελούν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η Λίνδος μεγάλη ναυτική δύναμη στην αρχαιότητα και τόπος λατρείας της Λινδίας Αθηνάς οχυρώνεται επίσης με ισχυρό κάστρο στα μεσαιωνικά χρόνια γύρω από το οποίο αναπτύσσεται ο οικισμός εξαίρετο δείγμα παραδοσιακού πυρήνα. Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου το Ιπποτικό Νοσοκομείο (σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο) η Οδός των Ιπποτών και τα άλλα δημόσια κτίρια μαζί με εκείνα που προστέθηκαν επί Οθωμανικής κυριαρχίας στην πόλη καθιστούν τη Ρόδο ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο προστατευμένο από την Unesco. Η σύγχρονη Ρόδος είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη με σύγχρονες υποδομές και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονήματα τα περισσότερα από τα οποία οικοδομήθηκαν επί Ιταλοκρατίας με το πνεύμα της ιταλικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Έχει καλή πολεοδομική οργάνωση ωραία διαμορφωμένους δημόσιους χώρους και είναι η έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Φαληράκι η Καλλιθέα η Ιξιά οι Πεταλούδες το Ροδίνι τ’ Αφάντου τα Κοσκινού ο ορεινός Έμπονας και τα χωριά της νότιας Ρόδου κάνουν το νησί ακόμα πιο ελκυστικό στον επισκέπτη.

Νησί με φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερης αισθητικής αξίας με χαρακτηριστικότερα το Φυσικό Δάσος κυπαρισσιού στον Έμπωνα περιοχή  που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης την κοιλάδα των Πεταλούδων όπου από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο χιλιάδες πεταλούδες Panaxia Quandripunctaria κατακλύζουν αυτόν τον σημαντικό βιότοπο.  

Η Ρόδος συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη το Ηράκλειο και άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και με πολλές πόλεις της Ευρώπης. Ακτοπλοϊκώς συνδέεται με τον Πειραιά τις Κυκλάδες της Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κύπρο.