Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΧΑΛΚΗ
ΧΑΛΚΗ

ΧΑΛΚΗ

Έκταση νησιού 27 km2 Μήκος ακτών νησιού 40 km

Η Χάλκη είναι ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου νοτιοανατολικά της Τήλου και μόλις 11 ν.μ. δυτικά της Ρόδου. Έχει έκταση 26 98 τ.χμ και πληθυσμό 313 κατοίκους οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στο μοναδικό οικισμό του νησιού Νημποριό. Αυτός βρίσκεται στην ανατολική ακτή σε όρμο που παρέχει φυσική προστασία και είναι χτισμένος αμφιθεατρικά ανόθευτο δείγμα παραδοσιακής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής.

Σημαντικός ναυτικός σταθμός των Αθηναίων (5ος αι. π.Χ.) και των Ροδίων στη συνέχεια (τέλος 4ου αι. π.Χ.) η Χάλκη έπαιξε στρατηγικό ρόλο στα μεσαιωνικά και τα νεότερο χρόνια πάντοτε συνδεδεμένη με την ιστορία της Ρόδου. Ο αρχαίος οικισμός βρίσκεται στη θέση της παλαιάς πρωτεύουσας του νησιού Χωριό σήμερα ερημωμένης πολιτείας στη σκιά του επιβλητικού κάστρου της Ιπποτοκρατίας.

Στο νησί συνδυάζει κανείς την γαλήνη του προστατευμένου βιότοπου με την ήρεμες διακοπές και μπορεί να επισκεφθεί αρχαία οχυρά (Χωριό Κεφάλι) σημαντικές εκκλησίες (8ος-15ος αι.) και νεότερα μοναστήρια. Εκτεταμένα καλλιεργημένη και αυτάρκης μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα και σημαντικό κέντρο σπογγαλιείας η Χάλκη παρήκμασε και αποψιλώθηκε πληθυσμιακά με τη μετανάστευση. Νησί με μικρές παραγωγικές δυνατότητες λόγω του άνυδρου και άγονου του εδάφους της. Οι λιγοστοί κάτοικοι σήμερα περιορίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία και την αλιεία.

Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO νησί της Ειρήνης και Φιλίας των νέων με ενδιαφέρον φεστιβάλ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Χάλκη συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Ρόδο την Κάρπαθο και την Κάσο.