Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Έκταση νησιού 96 km2 Μήκος ακτών νησιού 128 km

Η Αστυπάλαια είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων και απέχει 23 μίλια από την Ανάφη των Κυκλάδων. Μοιάζει με δύο νησιά ενωμένα από μια στενή λωρίδα γης πλάτους μόλις 105 μέτρων. Έχει έκταση 96 42 τ.χμ. και πληθυσμό 1.238 κατοίκους που κατανέμεται σε τέσσερις οικισμούς. Σπουδαιότερος είναι η Χώρα -παραδοσιακός οικισμός με σημαντική λαϊκή αρχιτεκτονική χτισμένος αμφιθεατρικά σε λόφο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το ενετικό κάστρο. Διοικητικά το νησί οργανώνεται σε ένα Δήμο και υπάγεται στο Επαρχείο Καλύμνου.

Το νησί είναι άγονο με μικρές εύφορες εκτάσεις. Χαρακτηριστική είναι η έντονη παρουσία λαγών και η απουσία φιδιών και εντόμων. Διαθέτει φυσική ομορφιά στην οποία συμβάλλουν οι παραλίες και δύο σπήλαια με σπάνιο φυσικό διάκοσμο.

Λόγω της θέσης της στους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου η Αστυπάλαια ανέπτυξε σημαντικές εγκαταστάσεις κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. Δωρικό νησί κατά τους ιστορικούς χρόνους το άστυ βρισκόταν στη σημερινή Χώρα ως οργανωμένη πόλη-κράτος (μοναδικά νεκροταφεία βρεφικών εγχυτρισμών στην Κυλίνδρα). Βοηθά τους Ρωμαίους στην εξάλειψη της πειρατείας και κρατά την αυτονομία της. Το 1207 δίνεται στον Βενετό  Ιωάννη Κιρίνι και το 1540 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Το 1912 κατελήφθη από τους Ιταλούς και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1947.

Η οικονομία της Αστυπάλαιας στηρίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία και την αλιεία τα τελευταία χρόνια ωστόσο αναπτύσσεται δυναμικά ο τουρισμός προσφέροντας υψηλής αισθητικής και ποιότητας υπηρεσίες.

Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται με την πρωτεύουσα του νομού Ρόδο την Κάλυμνο και την Αθήνα. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τη Ρόδο την Κάλυμνο τις Κυκλάδες και τον Πειραιά.