Νησιά του Αιγαίου (Χώρος ευθύνης Γ.Γ. Αιγαίου & Ν.Π.): ΛΗΜΝΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ

ΛΗΜΝΟΣ

Έκταση νησιού 476 km2 Μήκος ακτών νησιού 263 km

Με έκταση 476 28 τ.χμ. και πληθυσμό 18.104 κατοίκους η Λήμνος είναι το βορειότερο νησί του νομού Λέσβου. Είναι έδρα του Επαρχείου Λήμνου έχει 4 δήμους και πρωτεύουσα τη Μύρινα που είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης και είναι το κύριο λιμάνι του νησιού. Ο κόλπος του Μούδρου στα νότια θεωρείται από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια της Μεσογείου.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Λήμνου συνδέει τη μυθολογία της με τον Ήφαιστο και αργότερα με τους Καβείρους και τη λατρεία τους. Λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της απέναντι από τα στενά του Ελλησπόντου η Λήμνος άκμασε καθ’ όλη την αρχαιότητα με την παλαιότερη πρωτοαστική εγκατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους στην Πολιόχνη (4η-3η χιλιετία π.Χ.). Στα ιστορικά χρόνια ονομαζόταν Δίπολις χάρη στις δύο ισχυρές της πόλεις τη Μύρινα και την Ηφαιστία. To νησί κατελήφθη από τους Πέρσες εποικίστηκε από τους Αθηναίους κυριεύτηκε από τους Μακεδόνες και τους Ρωμαίους και αργότερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών των Βενετών των Γενοβέζων και των Τούρκων. Απελευθερώθηκε το 1912 από τον ελληνικό στόλο.

Νησί εύφορο με πλούσιες φυσικές ομορφιές όπου το εντυπωσιακό ηφαιστειογενές τοπίο δένει αρμονικά με σημαντικούς βιότοπους (λιμνοθάλασσες Αλυκή και Χορταρολίμνη) τους αρχαιολογικούς χώρους και τους παραδοσιακούς οικισμούς. Οι εξαιρετικές αμμουδιές της και η αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή έχουν συμβάλει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση των επισκεπτών στο νησί.

Η Λήμνος φημίζεται από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα για το κρασί το μέλι τα αμύγδαλα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο και συνδέεται με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με τη Βόρεια Ελλάδα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Αττική (Λαύριο).