English | *Ελληνικά
-
 
  Αρχική Σελίδα | Συνδέσεις | Επικοινωνία | Χάρτης πλοήγησης |
  Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα / Κέντρο Πληροφόρησης / Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις / 2013 / Ιούνιος
-
Μητρώο Φορέων Ο Ατλάς των Χριστιανικών Μνημείων του Αιγαίου
Τα μουσεία της Λέσβου
Επιστροφή  Εκτύπωση  Αποστολή της σελίδας σε φίλο σας 

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΔΡΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
περισσότερες λεπτομέρειες ...

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου Ανάπτυξης και Τουρισμού ολοκληρώνουν το σχεδιασμό δράσης με διαθέσιμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της ΕΤΕΑΝ ΑΕ εστιασμένης στη ενίσχυση/στήριξη επιχειρήσεων του ευρύτερου τουριστικού τομέα που λειτουργούν στο νησιωτικό χώρο. Στόχος είναι η αναβάθμιση και διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με παρεμβάσεις ύψους 10.000 έως 30.000€ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.


Ειδικότερα η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό σε όλα τα νησιά (ενδεικτικά: ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια επιχειρήσεις εστίασης τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα άλλες επιχειρήσεις ειδικών μορφών τουρισμού επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος εμπορικά καταστήματα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ. ά).
Η δράση αυτή θα παρέχει δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (μηδενικό επιτόκιο) για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού ανακαίνισης αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα ανανέωση εξοπλισμού διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων προώθηση τοπικών προϊόντων (πχ «Ελληνικό πρωινό») δικτύωση για προμήθειες και προβολή διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα) πωλητήριο τοπικών προϊόντων περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών κλπ.


Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η κάλυψη του συνόλου των επιχειρήσεων ακόμη και αυτών που δεν καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων προκειμένου μέσω απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών να δοθούν δάνεια για δαπάνες επενδυτικές και λειτουργικές ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου που έχουν  πραγματοποιηθεί από την 15.02.2013 και μετά.


Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης  είναι απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες. Απαιτείται α) ένα απλό business plan (σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης) το οποίο θα είναι σε θέση να συμπληρώνει άμεσα ο ίδιος ο επιχειρηματίας και β) η κάλυψη των τραπεζικών κριτηρίων για την δανειοδότηση της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου είναι καθοριστικοί παράγοντες της τουριστικής αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης της Ελλάδος  δεδομένου ότι στα νησιά παράγεται το 60% του συνολικού τουριστικού ΑΕΠ της χώρας.


Η δράση αυτή είναι εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια για αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας και διαφοροποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ελληνικοί νησιωτικοί προορισμοί. Ειδικά η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου υποστηρίζει μέσα από πιλοτικές ολοκληρωμένες δράσεις και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους την προσπάθεια για διαφοροποίηση της τουριστικής εικόνας των νησιών αξιοποιώντας περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που θα δίνουν έμφαση στη ποιότητα και στη χρήση τοπικών αγροτικών προϊόντων την υποστήριξη των αυτοδιοικήσεων για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στον τουρισμό την διατήρηση και αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ως κρίσιμου στοιχείου με την ανάδειξη της ταυτότητας του κάθε νησιού ξεχωριστά μέσα στο πλαίσιο του μοναδικού παγκόσμια ελληνικού αρχιπελάγους.


Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΝ (http://www.etean.gr/PublicPages/Tender2.aspx?ID=50).

Συνημμένο αρχείο(-α):
έγγραφο
-