English | *Ελληνικά
-
 
  Αρχική Σελίδα | Συνδέσεις | Επικοινωνία | Χάρτης πλοήγησης |
  Αρχική Σελίδα / Δράσεις Πολιτισμού / Ανάδειξη Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Αρχαιολογικά Έργα / Συστηματική ανασκαφική έρευνα στο ιερό του Απόλλωνα και Ηρακλή στην Καρδάμαινα (αρχαία Αλάσαρνα) της Κω
-
   
1 1

Συστηματική ανασκαφική έρευνα στο ιερό του Απόλλωνα και Ηρακλή στην Καρδάμαινα (αρχαία Αλάσαρνα) της Κω

-

Συστηματική ανασκαφική έρευνα στο ιερό του Απόλλωνα και Ηρακλή στην Καρδάμαινα (αρχαία Αλάσαρνα) της Κω.
Από το 1985 ανασκάπτεται συστηματικά ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Καρδάμαινα (αρχαία Αλάσαρνα) της Κω. Τα μνημειακά κτήρια οι πολυάριθμες επιγραφές η κεραμική και τα άλλα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα οδηγούν στην ταύτιση του χώρου με το φημισμένο ιερό του Απόλλωνα και Ηρακλή του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών. Πάνω στο ιερό κτίστηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους εκτεταμένος οικισμός. Ο ανασκαπτόμενος χώρος βρίσκεται κάτω από το λόφο Θόλος την Ακρόπολη της αρχαίας Αλάσαρνας και πολύ κοντά στο ελληνιστικό ή ρωμαϊκό θέατρο και στη βασιλική της Αγίας Θεότητας του 5ου αι. μ.Χ.
Σημαντικότερα ευρήματα είναι: α) το κτήριο Γ ναός δωρικού ρυθμού απλός εν παραστάσι των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ. β) το μνημειακό κτήριο Α ναός ή άλλο δημόσιο οικοδόμημα από τα τέλη του 2ου και τις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. γ) δωρική αραιόστυλη ίσως ξύλινη στοά στη βόρεια πλευρά του κτηρίου Α πιθανόν του 1ου αι. π.Χ. δ) το κτήριο Β στα ανατολικά του κτηρίου Α και σύγχρονο με αυτό ίσως βωμός ή τμήμα του Α ε) τμήματα τριών μνημειακών κτηρίων: Δ Ε Ζ των ελληνιστικών χρόνων στ) εκτεταμένο τμήμα παλαιοχριστιανικού οικισμού με οικίες εργαστηριακούς χώρους πλατείες και οδούς ζ) παλαιοχριστιανικό ταφικό συγκρότημα. Τα παλαιοχριστιανικά οικιστικά κατάλοιπα ανήκουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη εκτείνεται από τα τέλη περίπου του 4ου αι. έως το 554 έτος κατά το οποίο σημειώθηκε ισχυρός σεισμός και παλιρροϊκό κύμα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την περίοδο από τα μέσα του 6ου έως τα μέσα 7ου αι. όταν ο οικισμός εγκαταλείπεται λόγω των αραβικών επιδρομών.
Κατά το διάστημα 2003-2006 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με τη διεύθυνση της καθηγ. Γ. Κοκκορού-Αλευρά και σε συνεργασία με τον λέκτ. Κ. Κοπανιά συστηματική επιφανειακή έρευνα (survey) εντός των ορίων του αρχαίου δήμου των Αλασαρνιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Πυθαγόρας» της οποίας επίκειται η τελική δημοσίευση.
Στην ανασκαφή εκπαιδεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον σαράντα φοιτητές της αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων αρχαιολογικών Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού –πάνω από 900 έως σήμερα μαζί με τους φοιτητές που πήραν μέρος στην επιφανειακή έρςυνα (survey). Έχουν ήδη εκπονηθεί τρεις μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και τρεις διδακτορικές διατριβές ενώ έχουν δημοσιευτεί πολλές ανασκαφικές εκθέσεις ανακοινώσεις σε συνέδρια μελέτες άρθρα και μονογραφίες. Παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανασκαφής προετοιμάζεται η οριστική δημοσίευση.


Διεύθυνση:
α) Ελληνορωμαϊκή φάση:
καθηγ. Γ. Κοκκορού-Αλευρά

β) Παλαιοχριστιανικές φάσεις:
καθηγ. Σ. Καλοπίση-Βέρτη
ομότ. καθηγ. Μ. Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου

Αρχιτέκτονας: Γ. Αντωνίου
Συνεργάτες: φοιτητές Αρχαιολογίας

Χρηματοδότηση: Πρώην Υπουργείο Αιγαίου
Κοινότητα της Καρδάμαινας –Δήμος Ηρακλειδών